domingo, 15 de marzo de 2015

La marató i post-marató

Ahir es va disputar la marató de Barcelona, la qual van haver més de 19.000 participants, per ser exacte van haver-hi 19.270. La millor marca va ser per en Philip Cheruiyot Kangogo, amb un temps de 2:08.16, seguit per Bekana Daba Tolesa amb un temps de 2:09:41 i amb tercera posició Abdela Godana, amb un temps de 2:11:37. La millor marca d’un corredor espanyol la trobem a la cinquena posició, la d’en Carles Castillejo, amb un temps de 2:12:03. Respecte el que fa la categoría femenina, la guanyadora va ser Aynalem Kassahun, amb una marca de  02:28:18, seguida per Mula Diro i Belaynesh Shifera. La millor marca femenina espanyola va ser per Mireia Sosa Pérez amb un temps de 03:04:41.

El més important que haurem de fer un cop acabem una marató serà recuperar l’energia perduda que hem gastat. Per tant haurem d’omplir les reserves de glucogen del nostre per això. Haurem de menjar hidrats de carboni, o el que seria millor, beure hidrats de carboni i electrolits, begudes isotòniques, d’aquesta manera recuperarem les sals perdudes durant la cursa. A part dels carbohidrats haurem de pendre també proteïnes per donar força al múscul. Es recomana que per 4 parts de carbohidrats es prengui 1 de proteïnes, per tant queda una proporció 4:1.
Per altre banda, apart de recuperar energia haurem de realitzar els estiraments pertinents per evitar lesions.
Un cop s’arribi a casa es recomana un bany d’aigua més o menys freda o aplicar-se gel, així reduirem la posible inflamació que tinguem. Seguirme menjant al arribar a casa, però evitarem els greixos durant les primeres hores per poder assimilar millor els hidrats de carboni. El més important, el descans. Haurem de dormir bé per recuperar les forces perdudes en la cursa.
Els dies posteriors a la cursa és recomenable menjar fruita i verdura per recuperar el sistema immunològic, ja que també es veu afectat durant l’event.
Seguirem el que es coneix com R.I.C.E (Rest, Ice, Compresion, Elevation), és a dir, descans, gel, comoresió i elevació.
Podrem còrrer després d’una marató? Doncs això anirà depenent de cadascú. Si ens veiem bé podrem començar a trotar a un rimte molt baix, sense esforços ni desgast.

Haurem de tenir en comte les lesions que es poden provocar durant aquesta prova esportiva de gran nivell, per tant és recomenable usar un calçat esportiu adaptat al nostre peu i mode de còrrer. Ens ajudarà també els suports plantars que ens evitarà posibles esquinços i lesions per sobrecàrrega (fascitis i tendinopaties inflamatòries).

Aquí teniu tots els resultats de la Marató de Barcelona 2015.


No hay comentarios:

Publicar un comentario