martes, 2 de junio de 2015

maratonià vs velocista



L’article d’aquesta setmana parlarà sobre la diferència entre els corredors de fons o maratonians i els velocistes.

Com és possible que dues persones que realitzen el mateix esport siguin tan diferents físicament?

És simple, per molt que nosaltres veiem que fan el mateix esport (córrer), fan dues modalitats diferents. Una de resistència i l’altre de força explosiva. És per aquesta raó que els velocistes tenen aquesta massa muscular tan visible i endurada. Això ho fan perquè en ser sprinters necessiten molta potència al tren inferior i per compensar fan treball de gimnàs per endurir la part superior del cos. D’aquesta manera guanyen força i velocitat. A diferència del maratonià, que necessita tenir el mínim de pes al cos per córrer durant un llarg període de temps.

A part d’aquesta diferència visual, si mirem a l’interior dels nostres músculs, veurem que les fibres també són diferents.
Els velocistes entrenen les fibres de contracció ràpida. Aquestes estan preparades per tenir una contracció explosiva i amb molta força, per això guanyen molt de volum, però no estan preparades per córrer durant molt de temps, només per uns segons.
En canvi, els maratonians, entrenen les de contracció lenta. Aquest tipus de fibres poden estar treballant durant un llarg període de temps i no guanyen volum.

A part de l’entrenament individual de cada persona, també té un gran paper la genètica, ja que per molt entrenament que fem no podrem canviar el nombre de fibres ràpides i lentes que tenim al nostre cos. Només podrem fer un canvi ínfim.



Actualment s’estan feto anàlisi genètic sobre el tipus de fibres que tenim cadascú. D’aquesta manera podrem conèixer els punts forts que tenim i com els podem potenciar.

Com sempre, cada setmana us recordem que hem de tenir prevenció de tot tipus de lesions que puguem patir al nostre cos. Per això fem èmfasi a l'ús de suports plantars per evitar possibles lesions que ens deixin fora de joc.
Prevenir és molt fàcil i amb només un estudi biomecànic de la petjada podem eliminar els punts de pressió que ens puguin perjudicar a l’hora de córrer i, d’aquesta manera, poder guanyar temps i millorar marques.


No hay comentarios:

Publicar un comentario