lunes, 9 de febrero de 2015

Com realitzar les tirades

Cada cop més hi ha més gent que comença a córrer maratons i curses de llarga distància que obliguen al cos a acostar-se al seu límit. Per tant aquests atletes necessiten d’un bon entrenament tan alimentari com físic.
L’entrenament físic es fa entrenant llargues distàncies i sobretot augmentant la freqüència d’aquests entrenaments. És preferible augmentar les sessions preparatòries, no la distància.
Normalment comencarem a fer uns 10-12km per entrenament, però el que no podem fer al dia següent és tirar fins 15-20km, ja que produiríem lesions (periostitis, tendinitis o inclús alguna microrotura) i el cos necessitarà temps per anar assimilant aquests esforços.
Preferentment podrem fer uns 50km per setmana (70 com a molt), entrenant 4 dies a la setmana. El recomenat és tirar dos dies a la setmana a ritme suau, però continu, una distància curta (entre 8-10km). Un altre dia una tirada en pendents, d’uns 800 metres a 3km, realitzant canvis de ritme per endurir la musculatura de les cames. Finalment una tirada llarga (entre 24-30km), quasi la més important, ja que el cos s’acostuma a cremar energies, notar la fatiga i saber com ens sentirem el dia de la cursa i, sobretot, tenir entrenament mental per a la carrera, ja que si sabem com ens sentirem podem tenir un plus per ajudar-nos a acabar.

Serà important també que acompanyem aquestes tirades llargues amb entrenament muscular al gimnàs per potenciar els músculs (tant els agonistes com antagonistes per mantenir un equilibri i evitar lesions). Aquest treball específic ens ajudarà a donar aquella força extra per poder realitzar una bona cursa.

L'alimentació és fonamental per preparar una carrera de llarga distància i ha d'estar basada en els carbohidrats, les proteïnes i els greixos, que proporcionen nutrients que es transformen en energia.
Els carbohidrats els podem trobar en llegums, pastes, arrossos, patates, cereals, fruites (plàtans i taronges), sucs, verdures, farines, dolços i begudes esportives. Finalment, els carbohidrats es transformen en glucosa, que és la que aporta energia. Per això els diabètics no poden prendre hidrats. N'hi ha de ràpida absorció, com els dolços, la mel o les melmelades, o de lenta absorció, en aquest cas els cigrons, els arrossos, els cereals o la pasta.
Les proteïnes les podem trobar en carns vermelles, blanques, lactis, peixos o ous si són de caràcter animal, i en la soja, els llegums, els cereals o la fruita seca si són de caràcter vegetal. D'elles ens interessen els aminoàcids, ja que regeneren les fibres musculars que es fan malbé durant l'exercici físic.
Durant les setmanes prèvies a la carrera i unes hores abans d'entrenar és recomanable ingerir aliments amb carbohidrats de lenta absorció, mentre que després dels entrenaments ens interessen les proteïnes, que són de més lenta digestió. Minuts previs a la carrera és recomenable ingerir carbohidrats de ràpida absorció (entre 150-300 calories).
Durant la carrera ingerirem begudes istotòniques, barrites de cereals i fruita (plàtans o taronges) que ens proporcionaran potassi. Un cop finalitzada la cursa, el que toca és reposar energies. Per això, en les dues primeres hores prendrem carbohidrats de ràpida absorció i proteïnes: begudes energètiques, barretes de cereals i iogurt. Un cop passades les primeres hores, tornarem a la nostra dieta de carbohidrats de lenta absorció i proteïnes, alhora que rica en sals i moderada amb els greixos.

Els corredors de llarga distància a part de tenir aquesta planificació també hauran de tenir un horari de descans,de, com a mínim, 7h de son al dia.

Tots aquests consells que us hem donat es podrien complementar amb l’ajut dels nostres suports plantars per optimitzar la petjada, ajudar-nos a amortiguar al màxim les forces reactives del terra sobre el nostre peu, genoll i esquena i sobretot per evitar les possibles lesions i sobrecàrregues i per augmentar la nostra recuperació post-cursa. Tot això es realitza amb un estudi biomecànic de la marxa, d’aquesta manera tenim totes les dades necessàries que nosaltres volem (tipus de petjada, si som pronadors o supinadors, els punts de màxima pressió…).

 Recordar-vos també que al març es cel·lebra la marató de Barcelona, així que esperem que tots aquests consells que us estem donant us vagin bé.


 Corredors a la Carretera de les aigües

No hay comentarios:

Publicar un comentario